Boala a aparut in regiunea WUHAN din China in decembrie 2019 si s-a constatat ca s-a transmis de la animale la om(?).
Virusul este contagios si se transmite pe urmatoarele cai:
Boala generata afecteaza plamanii, ficatul, rinichii persoanelor cu imunitatea scazuta.
In aceasta categorie intra:
Persoanele cu imunitate buna, daca contacteaza Corona-virusul, fie fac o forma de gripa, fie sunt asimptomatice dar sunt purtatoare de virus.
Un pericol aparte il reprezinta cazul in care persoana contaminata nu manifesta simptome (este asimptomatica) caz in care poate participa la raspandirea virusului, in mod involuntar.
Boala afecteaza caile respiratorii si plamanii (poarta de intrare a virusului), ficatul, rinichii etc.
Coronavirus afecteaza in mod diferit. Cele mai multe persoane infectate vor dezvolta boli usoare pana la moderate si se vor recupera fara a fi nevoie de spitalizare.
Boala Coronavirus de obicei debuteaza prin aparitia febrei moderate si a transpiratiei nocturne, tusei seci si a oboselii.
Apar la persoanele cu imunitate scazuta cu boli cronice si acestea pot fi:
In cazul in care aveti simptome grave sunati la 112.
Durata medie este de 5-6 zile de la data infectarii unei persoane pana cand simptomele apar, insa acest lucru poate dura si pana la 14 zile.
Prin absenta unei bune aparari a organismului la oamenii cu imunitate scazuta, boala evolueaza dramatic prin distrungerea cailor respiratorii si a plamanilor si acumularea de lichid in ei, conducand in final la deces. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (World Health Organisation), oamenii in varsta si cei cu probleme medicale serioase ca boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice si cancer sunt mult mai probabil dispusi sa dezvolte boli grave.
Pentru a preveni infectarea si a incetini transmiterea Coronavirus, se recomanda urmatoarele metode:
In momentul de fata exista cateva vaccinuri in uz si pentru doua dintre ele OMS a emis Lista de Utilizare de Urgenta (LUU) incepand cu 31 decembrie 2020. Pentru mai multe informatii despre vaccinurile in uz vezi pagina OMS.